Top 5 bijzondere Amerikaanse hotels

Schrijver Robert de Koning woonde jarenlang in de Verenigde Staten. Hij bezocht alle 50 staten en schreef daar Fifty Shades of States (+ D.C.) – te bestellen op Bol.com - over. We vroegen Robert om vijf (bijzondere) hoteltips voor deze en de komende zomers…

The Greenbrier (West Virginia)

The Greenbrier
The Greenbrier

Een van Amerika’s meest luxueuze resorts, The Greenbrier, werd geopend in 1778. Liefst 26 presidenten verbleven er. Golf, kleiduif schieten, tennis, bowlen, zwemmen, winkelen, wandelen, ‘off-road’ rijden in een Jeep, vissen, paardrijden en whisky drinken onder een kroonluchter uit de klassieker ‘Gone with the Wind’; naast eten en slapen kan alles en meer in de Alice in Wonderland-achtige omgeving. 

Maar wat het hotel echt bijzonder maakt, is de - tot de Washington Post in 1992 het ontdekte – geheime schuilkelder die een volledig operationele bunker bleek te zijn voor het Congres van de VS. Diep onder de grond konden de beide kamers van het Congres hun werk in het geval van een nucleaire oorlog voortzetten. Dertig jaar lang was dit ‘schaduwcongres’ deels in gebruik als expositiehal. 

Nietsvermoedende bezoekers liepen dagelijks voorbij aan twee enorme stalen deuren, verstopt achter psychedelisch behang waar je niet lang naar wilde kijken. Anno 2022 is de bunker samen met een gids te bezoeken. Na afloop van de tour, verdenk je iedereen met een uniform van de technische dienst ervan in dienst te zijn van de Secret Service…

Hotel Alex Johnson (South Dakota)

Hotel Alex Johnson
Hotel Alex Johnson

In 1928 opende in Rapid City ‘de etalage van het (Wilde) Westen’. Ook hier sliepen presidenten en het hotel speelde de hoofdrol in Hitchcocks klassieker uit 1959: North by Northwest. Maar, als we het programma Ghost Hunters moeten geloven, dan slaap je hier nooit alleen. Teksten in de badkamer, gasten die worden gebeten, een koude adem in de nek, klopgeluiden en paranormale meters die uitslaan. Nachtrust is hier een relatief begrip. 

‘South Dakota’s most haunted hotel’ maakte van de nood een deugd en biedt gasten met een avontuurlijke inslag ‘spookpakketten’ aan. Onderdeel van het pakket is een overnachting in kamer 812, de kamer van waaruit ‘The lady in White’ zichzelf (?) op de avond voor haar bruiloft ter aarde stortte. Gewapend met de eveneens inbegrepen K-2 ghostmeter, doe je een nacht lang geen oog dicht, in bange afwachting van de komst van de oud-eigenaar en naamgever Alex Johnson of het ‘witte wief’…

Hotel Alex Johnson Rapid City

Hotel Alex Johnson Rapid City

Dit historische hotel ligt in het centrum van Rapid City, op slechts 30 minuten rijden van het nationaal monument Mount Rushmore. Elke kamer is uitgerust met gratis WiFi en u kunt genieten van een diner en een spa.

Check prijzen >

Hotel Fauchère (New York State)

Hotel Fauchere Sushi Pizza
Hotel Fauchere Sushi Pizza

Bewoners van New York City rijden al sinds de 19e eeuw in het weekend naar het historische Milford. Dit oude stadje (anno 1796) ligt aan de rand van een van Amerika’s jongste nationale parken, de Delaware Water Gap. Gefortuneerde city slickers hebben hier hun weekendhuizen of boeken een kamer in het uit 1852 stammende Fauchère. 

Het hotel, deels eigendom van oud-Amerika correspondent Max Westerman, is de spil waar het sociale leven in Milford om draait. Achter de dikke houten deuren blinkt opgepoetste oude glorie bezoekers tegemoet. In de kelder waan je je in een bar in Manhattan. Voor wie er niet blijft slapen maar toch een bijzondere culinair herinnering terug naar Nederland wil nemen; schuif lekker aan voor lunch of diner en bestel de ‘Sushi-Pizza’…

Hotel Fauchere

Hotel Fauchere

Dit hotel in Milford beschikt over een eigen restaurant en een bar, een dagspa, 2 deuren naast de deur, een eigen serre en een tuin waar gasten kunnen ontspannen. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Check prijzen >

Bass Pro Pyramid (Tennessee)

Bass Pro Pyramid
Bass Pro Pyramid

De Bass Pro Shops Pyramide is meer dan een winkel. Het is een soort dorp in een moeras in Florida. Er staan paalwoningen, met Spaans Mos behangen bomen en in het water zwemmen allerhande beesten waaronder de creepy Alligator Gar. Ze worden vanaf de kant gadegeslagen door een opgezette dierentuin. Aan houten vlonders liggen boten afgemeerd, geflankeerd door quads en andere voertuigen. 

Wie genoeg heeft van alles waarmee, -in en -op je dieren kunt vangen, doden, bereiden en marineren, kan bowlen in ‘The Fishbowl’ of een hamburger eten tussen de aquaria in Uncle Buck’s. En wie moe is van het winkelen, eten of bowlen, kan overnachten in een van de 103 kamers van de Big Cyprus Lodge met uitzicht op moeras en shoppers

Maar de top van de piramide is The Lookout, een restaurant met 360 graden uitzicht op Memphis inclusief een terras waar je op adem kunt komen van alle indrukken voordat je door ‘Amerika’s hoogste, vrijstaande lift’ weer met beide voeten op de grond wordt gezet.

Bass Pro Pyramid

Bass Pro Pyramid

Big Cypress Lodge ligt in de iconische Memphis Pyramid en biedt accommodatie met een 24-uursfitnesscentrum, privéparkeergelegenheid en een terras. Het resort ligt op ongeveer 2,5 km van het Orpheum Theater en op 2,6 km van autozone Park. U kunt een hapje eten in een van de 2 eigen restaurants of ontspannen in de bar.

Check prijzen >

Amtrak (USA)

Amtrak
Amtrak

Meerdere keren trokken we Amerika door aan boord van een van de langeafstand Amtrak treinen. En drie dagen aan boord van bijvoorbeeld de Southwest Chief van Chicago naar Los Angeles, betekent ook twee nachten slapen. 

Amtrak biedt verschillende mogelijkheden om aan boord te overnachten. Van een vliegtuigachtige ervaring in een stoel in coach tot een ‘Bedroom’ met je eigen douche en toilet. Een tussenvorm is de ‘Roomette’. Dit is een mini-coupé voor twee die ’s avonds wordt omgebouwd tot slaapruimte met stapelbed. Toilet en douche deel je met andere ‘Roometters’. 

Afhankelijk van route, seizoen en soort slaapkamer, betaal je zo’n $500 extra per persoon. Inbegrepen zijn drie maaltijden per dag in de restauratiewagen, water en een duizenden kilometers lange film van Amerika die tussen het eten en slapen door aan je voorbijtrekt.

Fifty Shades of States (+D.C.)

Fifty Shades of States (+D.C.)

Fifty Shades of States (+D.C.) is o.a. verkrijgbaar via bol.com en te bestellen in alle boekhandels in Nederland en België. 'Het boek is een verzameling van verhalen over Amerika, het grootse, maffe, mooie, idiote, prachtige, kleine Amerika en haar bewoners. Korte verhalen (met foto) over alle Staten (en natuurlijk D.C.), bijna poëtisch verteld. Meer dan eens zit ik met mijn telefoon in mijn handen om een locatie toe te voegen aan mijn “wil ik heen” lijstje in Google Maps’ aldus een recensent.

Check op Bol.com >
Reizen door Amerika

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact