Nationale parken Het adembenemende Bryce Canyon

In het zuidwesten van de staat Utah ligt Bryce Canyon, een adembenemend landschap dat miljoenen jaren geleden gevormd werd. Een reis door het westen van Amerika is niet compleet zonder een bezoek aan Bryce Canyon. Je kunt ervoor kiezen om er door te rijden en te genieten op één van de uitzichtpunten. Maar als je dit bijzondere landschap goed in je wilt opnemen, dan is een wandeling langs de zogenaamde Hoodoos een must.

Dit mag je niet missen Leukste activiteiten in Bryce Canyon

Wat is een canyon?

Bryce Canyon
Bryce Canyon

Een canyon is een diepe kloof die gevormd is door erosie van een rivier. Vaak heeft zo’n kloof steile rotswanden. De Grand Canyon is de bekendste canyon in Amerika. Deze is gevormd door de Colorado rivier. Bryce Canyon is echter een ander soort canyon. Dit landschap ontstond miljoenen jaren geleden door het stijgen van het Colorado plateau. Een combinatie van wind, ijs, en water zorgt voor erosie in dit gebied. Hierdoor is het gebied nog steeds onderhevig aan veranderingen. Prachtige rotsformaties worden met de verloop van de tijd gevormd.

Hoe de canyon aan zijn naam kwam

Paria River Valley
Paria River Valley

Bryce Canyon is vernoemd naar Ebenezer Bryce. Hij woonde van 1875 tot 1880 in de Paria vallei. De canyon vlak naast zijn huis werd later door buren naar hem vernoemd. Voordat Bryce hier kwam wonen werd de canyon bewoond door verschillende indianenstammen. Er zijn resten gevonden van bewoning die 12.000 jaar terug gaan in de geschiedenis. Niet alleen de canyon naast Ebenezers huis, maar het gehele gebied werd in 1924 uitgeroepen tot Bryce Nationaal Park.

Wat te doen in Bryce Canyon?

Rainbow Point
Rainbow Point

De hoofdweg die door het park loopt is, vanaf de ingang van het park tot het verste uitkijkpunt 'Rainbow Point', c.a. 29 kilometer lang. Deze weg kun je met je eigen huurauto of camper afrijden, maar je kunt ook de Shuttlebus nemen. De Shuttlebus stopt echter maar op een beperkt aantal plaatsen in het park.

Het voordeel van zelf rijden is dat je zelf kunt bepalen welke uitkijkpunten je wilt bezoeken, maar het nadeel (vooral in het drukke seizoen) is dat je soms moet wachten tot er een parkeerplaats vrijkomt. Dit werd ons verteld in het Visitor Center, maar we hebben zelf niet ervaren dat de parkeerplaatsen (over)vol waren.

De Shuttlebus stopt bij een aantal populaire viewpoints, trails en faciliteiten van het park, maar dus niet bij alle viewpoints.

Wandelen tussen de hoodoos

De Hoodoos
De Hoodoos

Het landschap in Bryce Canyon wordt bepaald door hele aparte stenen pilaren in allerlei kleuren, van geel en oranje naar dieprood. Deze pilaren of natuurlijke piramides van steen worden Hoodoos genoemd. Ze zijn vaak prachtig gevormd door erosie, maar door de naam krijgen ze iets mysterieus en onheilspellends. Een van de punten waar je even moet stoppen en genieten van het uitzicht is Bryce Point. Het is er vaak druk maar het uitzicht op de duizenden hoodoos is hier geweldig.

Een Must Do, wanneer je dit bijzondere park bezoekt is een wandeling maken tussen de Hoodoos, tenzij je natuurlijk wat slechter ter been bent. (Voor mensen die wat slechter ter been zijn is een bezoek aan Bryce nog steeds zéér de moeite waard, de vele uitkijkpunten zijn werkelijk adembenemend!). Wanneer je tussen de pilaren loopt dan kijk je nog weer met een andere blik naar dit bijzonder natuurverschijnsel

Verschillende trails

Je kunt het park zelf met de huurauto bezoeken, maar je kunt ook een tour doen met een shuttlebus. Deze shuttlebus stopt op een aantal populaire stopplaatsen waar je een mooi uitzicht hebt. Als je echter het park echt goed wilt meemaken dan is een wandeling over één van de trails een must voor jou.

De Rim Trail is een flinke, maar vrij gemakkelijke wandeling. Het is ongeveer 6km lang met niet enorme veel stijgende meters. De trail loopt in de vorm van een halve maan, je komt op veel punten waar je een geweldig uitzicht hebt over de canyon.

De Navajo Trail is het meest populaire wandelpad door Bryce Canyon. Het is niet heel erg lang (ongeveer 3km) maar het geeft je wel de mooiste indruk van het hele gebied. Je moet wel goed ter been zijn om het pad te lopen. Je moet namelijk 250 meter langs de rand van de canyon afdalen om er te komen. Op de weg terug moet je hetzelfde pad weer omhoog.

Voor de mensen die dichtbij de hoodoos willen komen, maar niet met zo’n zware wandeling als de Navajo Trail, is er de Mossy Cave Trail. Dit pad volgt een beek die naar een grot leidt, de Mossy Cave. In de zomer zit de grot vol met groen mos, in de winter hangen er honderden ijspegels in de grot.

Waar ligt Bryce Canyon?

Bryce Canyon ligt vrij afgelegen in het zuiden van Utah. Het ligt op ongeveer 80 km van Zion National Park. De meeste mensen bezoeken het met de auto vanaf Las Vegas, dat ligt op 400 km rijden.

Reizen door Amerika

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact