New York High Line Park

Wandelen in High Line Park is een hele leuke gratis bezienswaardigheid in New York. Vanaf de voormalige spoorlijn, met aan de ene kant de straten van New York en de andere kant rivier de Hudson, kijk je met een andere blik naar deze waanzinnige stad.

Een Must See?

Alhoewel dit park steeds populairder en drukker bezocht wordt, staat het nog lang niet bij iedereen op het lijstje met Must See's.

Wij hebben de wandeling in dit park ervaren als één van de leukste dingen om te doen, tijdens onze zeven daagse Citytrip naar New York, in oktober van 2013. Een bezoek aan dit stadspark is niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld 2,5 uur fietsen in Central Park, maar zeer zeker een bezoek waard, wanneer je een week in New York verblijft.

Leuke bezienswaardigheden

Tijdens de wandeling kom je leuke bezienswaardigheden tegen. Naast veel street art, zie je watertorens op de daken, dakterrassen van omwonenden en 'last but not least' natuurlijk veel groen. Een stadspark zoals je waarschijnlijk niet eerder zag.

Combineren met West Village

Een wandeling door dit bijzondere stadspark is ideaal te combineren met een wandeling door de mooie wijk 'West Village'. Eén van de in- en uitgangen van High Line Park ligt aan de rand van West Village, aan Gansevoort Street.

Er zijn een aantal in- en uitgangen om op- en van de High Line te komen. Ons advies is echter om de hele wandelroute (1,6 km) te nemen en in de richting van West 30th Street naar Gansevoort Street te lopen.

UPDATE Sept 2014: Per 21 september 2014 is het derde gedeelte van Highline Park in gebruik genomen.

De wandelroute is rolstoelvriendelijk en de in- en uitgangen aan West 30th Street en Gansevoort Street zijn voorzien van een lift.

Lunchen in het park

Uiteraard moet je wel een beetje geluk hebben met het weer, maar het park leent zich ook uitstekend om een lunch te nuttigen! Er zijn veel zitplaatsen in de vorm van leuke bankjes zoals deze.

Hudson rivier

In het park, dat zo'n 9 meter boven de grond ligt, vind je uitkijkpunten op een aantal straten van de Big Apple en aan de andere kant zie je de hudson rivier.

Een stukje geschiedenis

De High Line is in de jaren dertig om veiligheidsredenen gebouwd. Vanaf 1847 reden de eerste treinen in West Manhattan op dezelfde hoogte als al het andere verkeer, met vele verkeersdoden als gevolg. 10th Avenue kreeg zelfs de bijnaam Death Avenue.

Cowboys met rode vlaggen

Tussen 1851 en 1929 reden er daarom mannen op paarden, the West Side Cowboys, met rode vlaggen voor de treinen aan. Na jarenlang gesteggel werd in 1929 besloten om de spoorlijn te verhogen. In 1934 reden de eerste treinen op the High Line op 9 meter hoogte.

Het einde van de spoorlijn

In de jaren vijftig werd er steeds meer via de snelwegen vervoerd door vrachtwagens. Dit ging ten koste van het vrachtvervoer per spoor. Er vond steeds minder vervoer op the High Line plaats met als gevolg dat het meest zuidelijke gedeelte al in de jaren zestig werd gesloopt. In 1980 reed de laatste trein op de High Line en in de jaren erna werd er veel over de toekomst van de voormalige spoorlijn gediscussieerd. Plannen voor de sloop werden tot de rechtbank aangevochten.

In 1999 werd uiteindelijk Friends of the High Line opgericht door Joshua David and Robert Hammond. Het doel van Friends of the High Line was om het overgebleven stuk spoor te behouden en er een openbare ruimte van te maken, in de vorm van een stadspark.

Doel bereikt

Bijna 30 jaar nadat de laatste trein over de spoorlijn reed werd op 9 juni 2009 het eerste gedeelte van het stadspark geopend voor publiek. Het eerste gedeelte liep van Gansevoort Street tot West 20th Street. Op 8 juni 2011 werd het tweede gedeelte, West 20th Street tot West 30th Street opengesteld voor publiek.
Bron voor het schrijven van "Een stukje geschiedenis" in dit artikel is thehighline.org. Op deze officiële website kun je (in het Engels) nog veel meer informatie vinden over de geschiedenis en de toekomst van dit bijzonder park. Daarnaast vind je er informatie over actuele openingstijden en evenementen.

HIGH LINE PARK INFO

Hoeveel tijd:
1 uur

Adres:
West 30th Street tot Gansevoort Street

Openingstijden:
Afhankelijk van het seizoen
Officiële website

Prijs: Gratis

Reizen door Amerika

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact