New York Wandelen of fietsen in Central Park NY

Wanneer je in het drukke Manhattan bent, dan hoor je bijna altijd sirenes en veel ander lawaai. Wanneer je zelfs maar enkele stappen in Central Park zet, verdwijnen deze geluiden gelijk naar de achtergrond. In Central Park kom je tot rust, al vanaf enkele meters binnen het park. In New York City doe je zoveel indrukken op, dat een bezoek aan Central Park (of dat nu te voet of per fiets is) een oase van rust geeft. Of je nu een paar dagen of een week gepland hebt in New York, Central Park is een Must See!

Wat te doen in Central Park?

Je kunt er natuurlijk heerlijk wandelen, maar het park is zo ontzettend groot dat het erg veel tijd zou kosten om alle kilometers te voet af te leggen. We wilden graag een algemene indruk hebben van het hele park en niet voor een bepaald gedeelte kiezen. Met dit reisverslag proberen we je een zo goed mogelijk idee te geven van wat je zoal in (bij elkaar opgeteld) 4 uur kunt doen.


Op de fiets kun je in zo'n 2,5 uur een mooie rondrit maken, waarbij je natuurlijk ook een aantal keren kunt stoppen om dingen te bekijken. Wanneer je in het bezit bent van een New York Pass, dan kun je 3 uur lang gratis een fiets huren. (Vergeet niet om je ID mee te nemen!)

Speciale banen en rechts inhalen

Voor fietsers zijn er speciale banen aangelegd met inhaalstroken. Het inhalen gaat iets anders dan wij zijn gewend. Fietsers die sneller gaan kunnen rechts inhalen.

Ideale reisperiode

Wij hebben New York eind oktober bezocht en vonden de kleuren in het park prachtig in de herfst! Wanneer je in de winter naar New York gaat dan kun je zelfs schaatsen op de grote ijsbaan die jaarlijks wordt aangelegd in Central Park. In de (vaak hete) zomers geniet je in het park van de schaduwrijke plekken. Central Park is in elke reisperiode van het jaar een Must See.

Veel water

Naast de vele bomen en grasvelden zijn er diverse waterpartijen met mooie bruggen in het groene hart van de Big Apple te vinden. De foto hier links is van de Bow Bridge.

Jackeline Kennedy Reservoir

De grootste waterpartij is het Jackeline Kennedy Reservoir, dat in de 1860-er jaren is aangelegd als tijdelijke watervoorziening voor New York City. Het reeds bestaande Croton watersysteem werd jaarlijks twee weken gesloten om reparatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit reservoir is meer dan 12 meter (40 feet) diep en er gaat zo'n 3.785.411.784 liter (billion US gallons) water in.

John Purroy Mitchel Monument

We hebben de fietsen geparkeerd nabij het John Purroy Mitchel monument, vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op het reservoir. (Uitzichtfoto rechtsboven) John Purroy Mitchel was van 1914 - 1918 burgemeester van the City of New York, ten tijde van de opening van de eerste watertunnel in 1917. Het reservoir werd in 1993 ontmanteld en achterhaald verklaard vanwege de aanleg van de derde watertunnel. Rondom het reservoir is een hardlooproute van ruim 2,5 km (1,58 mile). Naast Jackie Kennedy Onassis, naar wie het reservoir in 1994 is vernoemd, liepen ook President Bill Clinton en Madonna deze hardlooproute al eens.

Strawberry Fields

In dit gedeelte van Central Park kun je het Strawberry Fields Memorial vinden. Dit Memorial werd aangelegd ter nagedachtenis aan de wereldberoemde muzikant, liedjesschrijver en vredesactivist John Lennon. Lennon woonde vlakbij het park en werd in 1980 voor zijn huis, aan de 1 West 72nd Street, vermoord.

Meer bezienswaardigheden

We hebben tijdens de fietstocht van 2,5 uur een behoorlijk aantal bezienswaardigheden bekeken. Daarnaast zijn we een aantal keren langs het park gereden tijdens een bus-tour en we zijn op een dag zo even de noordzijde ingelopen voor een klein uurtje. Dit park is zo immens groot en er is zoveel te zien, dat het onmogelijk is om alles gezien te hebben in de (bij elkaar opgetelde) 4 uur dat we er zijn geweest, maar het park op de fiets ontdekken is ons uitstekend bevallen voor een eerste kennismaking met Central Park New York.

Als we hier nog een keer terug mogen komen dan zullen we ook zeker even zelf gaan liggen op de mooie weide "Sheep Meadow", maar de doelstelling voor onze eerste New York vakantie was om de stad zo goed mogelijk te leren kennen, proeven en beleven. Andere bezienswaardigheden zijn de vele sculpturen, een aantal honkbalvelden, speelplaatsen, Sheep Meadow (foto hieronder in het midden), Belvedere Castle en de dierentuin die 365 dagen per jaar geopend is.


Reizen door Amerika

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact