Tijdsverschil en tijdzones

Omdat de Verenigde Staten zijn onderverdeeld in meerdere tijdzones kun je niet spreken over één tijdsverschil USA, er zijn meerdere tijdsverschillen. Het systeem zit best ingewikkeld in elkaar. Naast de verschillende tijdzones zijn er bijvoorbeeld ook gebieden die geen zomertijd kennen. Naast het feit dat sommige gebieden geen zomertijd kennen wordt deze in Amerika ook niet (altijd) op dezelfde dag als bij ons verzet.

Tijdsverschil Hawaii

Het grootste tijdsverschil tussen de Verenigde Staten en Nederland is 12 uur. Ga je tijdens onze zomertijd naar Hawaii dan is er 12 uur tijdsverschil met Nederland. In de standaardtijd, bij ons beter bekend als wintertijd, is het tijdsverschil 11 uur. Op Hawaii passen ze de zomertijd (DST) niet toe.

West Coast

Het tijdsverschil tussen Nederland en de West Coast is 9 uur. Trek je het binnenland verder in - wij bezochten tijdens de West Coast rondreis ook Arizona en Utah - dan is het tijdsverschil met Nederland 8 uur.

Tijdzone Oost Amerika

Het kleinste tijdsverschil heb je wanneer je naar het oosten van de USA reist, dit is normaal zes uur verschil, maar niet altijd.

Een voorbeeld:
Tijdens onze vakantie in New York (eind oktober 2013) was het in Nederland (de eerste zes dagen) zes uur later dan in NYC. In de nacht van 26 op 27 oktober werd de klok in Nederland een uur teruggezet. In New York vond dit pas op 3 november plaats, waardoor we de laatste dag maar 5 uur tijdsverschil hadden.

Jetlag

Door het tijdsverschil met Nederland ben je waarschijnlijk de eerste dagen van je reis in de VS vroeg wakker. Dit vinden wij zeer aangenaam, maar we ervaren het tijdsverschil na de terugreis als minder prettig. Bij het zoeken van de vliegtickets proberen we daarom altijd een nachtvlucht voor de terugreis te boeken.

Belangrijk bij het boeken van vliegtickets

Naast uiteraard de prijs van een ticket letten we altijd goed op de overstaptijden, maar ook op de aankomsttijd en vooral de tijd waarop je weer in Nederland aankomt.

Onze ervaring is dat je met een nachtvlucht terug het minste last hebt van een jetlag. Je kunt nog een beetje slapen in het vliegtuig en landt in de ochtend. Omdat je dan nog de hele dag op bent is het eenvoudiger om in slaap te komen dan wanneer je klaarwakker in de avond terugkomt op Nederlandse bodem.

Reizen door Amerika

Gratis reisadvies ontvangen?
Ontvang een gratis reisgids
Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief Contact